diumenge, 14 de juny del 2015

Restaurant El Claustre de Palera. Beuda. Re-visitat

Abril 2015

Retrobament molt grat
Teníem molt bon record de la nostra anterior visita al maig del 2013 (veieu comentari més abaix) tant en relació amb el menjar com en el tracte. I amb aquest record, fa uns dies, vam voler repetir experiència. I que bé vam menjar!! Llàstima que no tinguem més temps lliure per repetir-ho més sovint i poder gaudir d'aquests plaers.

En la nostra visita, ens va sorprendre i també vam tenir sort (vam anar bastant aviat al migdia) que ho tenien tot reservat excepte una taula per a dos que vam ocupar. O sigui que és un restaurant molt valorat pels comensals (vam veure que hi havia molts clients usuals i això sempre és bo, molt bo), així que aconsellem reservar si no us voleu emportar una desagradable sorpresa.

El marc és incomparable i no ha canviat gaire. Tant sols la terrassa exterior que ha de ser molt agradable amb el bon temps.




I parlem de la gastronomia. No disposen de carta escrita sinó que la canten explicant les preparacions. Començarem per la beguda. Hem demanat un vi de bota (a granel) Orlina d’Empordà i una aigua Sant Aniol (1 litre). Ens ofereixen un pa excel·lent que hem repetit.

En els entrants (en alguns casos) es pot optar per mitges racions per poder tastar més plats (ofereixen de 6 a 8 opcions). Hem triat dues mitges racions de “Cargols a la gormand” que sortien sencers, acompanyats d’un allioli (una mica fort pel nostre gust) i d’un romesco, només tenien una pega: haguéssim menjat molts més de tant bons que estaven; i “Carpaccio de bacallà” amb pell, un plat mot refrescant amb tomàquet natural, oli, sal i herbes i una ració de “Ous i xips de carxofes” acompanyats d’uns bastonets de pernil, una meravella.




En els principals hem triat un “Arròs de senyoret” amb una consistència tova on trobem musclos, escamarlà, rap i calamars que es mengen sense treball i uns “Peus de porc amb escamarlans” on predomina el peu molt cuit (es desfà a la boca) i una salseta on predomina el regust dels escamarlans (presentant els caps de dos escamarlans, suposem que els cossos estaven a l’arròs) i un toc de romaní.


De postres hem triat (entre 6 o 7 opcions, totes casolanes) un “Flam de taronja”, sorprenent i magnífic, amb nata i una “Pastis de formatge” acompanyat d’una melmelada de fruits vermells i toffee.



Seguirem anant-hi, val molt la pena.


Març 2013

Restaurant amb productes de qualitat procurant que siguin km 0, cuinats lentament, sense presses.

Teníem interès en visitar la recent rehabilitació (finals de 2012) de l’antic monestir de Sant Sepulcre de Palera situat a Beuda (Garrotxa), a tocar del límit de l’Alt Empordà (27 km i 31 min des de Figueres), i sobretot l’església romànica del segle XI (val la pena sens dubte i ho comentem al final d’aquest escrit). En Jaume ens va recomanar que quan ho féssim, ens quedéssim a dinar al restaurant de l’hostatgeria rehabilitada. I així ho hem fet i ara ho comentem.

Per arribar-hi des de Figueres, s’ha d’agafar la carretera d’Olot, direcció Besalú i prendre el trencant (dreta) cap a Beuda. Abans d’arribar a Beuda prendre el trencant (esquerra) cap a Palera. Trobarem una pineda a tocar del complex, que serveix com aparcament, des del que ja veurem  l’església (restaurada cap als anys 60) i el monestir on està situat el restaurant, rehabilitat per l’arquitecte Lluis Bayona i inaugurat el desembre de 2012.


El restaurant el porten el Joan com a cuiner, amb experiència en el restaurant (de la família) La Gamba de Palamós, i la Pam, a la sala. A més, se’n cuiden del dia a dia de l’església i del monestir, ja que disposen d’un habitatge en el mateix indret. La seva filosofia és fer una cuina de qualitat, amb productes de la zona (ens diuen que tindran hort, posaran gallines, etc.) que busquen en els productors locals (el porc és de Begudà, el xai és de Maià, etc.) amb unes coccions lentes i una cuina reposada, sense presses (slow food).


La sala ocupa la planta baixa del monestir amb accés des de l’antic claustre (només queda el rastre del que va ser) a dos nivells, amb parets de pedra natural (rehabilitades) i parets blanques, paviments de ceràmica fosca, sostres amb entrebigat de guix blanc entre biguetes de formigó, amb una il·luminació indirecta des de les parets. Les taules són amples de fusta amb cadires bicolor (còmodes) amb una bona separació entre elles que permeten certa intimitat entre el comensals. Les tovalles i els tovallons són de roba mentre els coberts tenen el mànec de fusta. A cada taula hi disposen un llibre de cuina (de la col·lecció particular d’en Joan) amb anotacions i receptes escrites a mà. És un bon detall que explica la filosofia dels responsables del restaurant, amor a la cuina i a la feina ben feta.



I arriba el moment en que se’ns apropa la Pam per dir-nos (no disposen de carta impresa) el que ens poden oferir en el dia d’avui. A mi particularment m’agrada llegir el menú o la carta, perquè tens més temps per reflexionar tant del contingut com del preu, però ells prefereixen treballar d’aquesta manera més directa, interactuant amb el comensal (abans d’entrar ja vaig preguntar quin és el preu mig i en van dir que aproximadament sortiria per 25 € per persona com així va ser, exactament). De primer ens ofereix (els que vaig poder apuntar): Amanida de Palera, Calamars a la romana, Mongetes amb botifarra de perol, Embotits... Finalment vam triar tres plats (eren mitges racions, fet al moment amb la seva filosofia) per fer una degustació:
Remenat de pèsols, mongetes, espàrrecs de marge i ceba tendra, amb ou de can la Masó de Beuda (intenten controlar la procedència de tots els productes), amb un resultat excel·lent sense predomini de cap dels components.
Escalivada (pebrot, ceba, albergínia) amb formatge de cabra (de Riudaura) amb oli de la cooperativa d’Espolla, magnífica.
Bunyols de botifarra negra (8 unitats) amb la capa exterior cruixent, saborosos, però per al nostre gust massa compactes sense la lleugeresa típica del bunyol.




Mentre esperàvem aquests primers plats ens porten la beguda que hem demanat: aigua sense gas de Sant Aniol i vi negre de la casa de la cooperativa d’Espolla servit en un porró (demano un got que porto camisa nova) i un pa que ens ha sorprès per exquisit. Ens diu que el fa el propi Joan amb massa mare amb farina de la Fajol (Olot) i cuit amb forn de llenya a sant Julià de Ramis. És un pa consistent, amb molla compacta i tallat a la manera tradicional, en una mena de triangles, deliciós.

De segon plat ens ofereix: Xai amb samfaina, Arròs mar i muntanya, Rap a la planxa, Llata amb bolets, Canalons, Cananes farcides, Molleres fregides, Tot tipus de carns a la brasa. Triem aquesta parrillada de carn en la que ens donen: 1 botifarra, ¼ de pollastre, 1 costella de xai, 1 mitjana i 1 entrecot (quasi bistec), molt gustosa i perfectament cuita, especialment el pollastre (som de vida i ens ha semblat una mica just de quantitat), tot acompanyat d’un sensacional allioli recent fet i presentat en el mateix morter.


De postres se’ns ofereix: Mató, Macedònia, Flam, Sorbet de llimona i triem un Pudding de pera (molt bo, amb grans trossos de pera) i una Crema catalana, perfecta amb la dolçor justa, cremada superficialment i amb branques de canyella.


El cafè és de la marca Callís, servit en una tassa massa gran pel nostre gust.


El preu final ha estat de 50 € per a dues persones, sense ticket doncs encara no tenen els serveis informàtics oportuns i el temps ha estat 1h45. Una bona experiència.

Restaurant el claustre de Palera
Sant Sepulcre de Palera, Beuda
872000100 – 645718067
Horari: 9h30 – 18h
Dimarts: tancat

Tot el conjunt és gestionat per la Fundació privada del Sant Sepulcre de Palera, els patrons de la qual són el Bisbat, la Diputació, l’Ajuntament i La Caixa, que es reuneixen quatre cops a l’any en una sala del primer pis amb unes vistes panoràmiques magnífiques.


En aquest indret, es troben cinc esglésies, totes elles dignes de ser visitades. No obstant, si teniu poc temps, no deixeu de visitar la que es troba molt propera a peu, Santa Maria de Palera. I si, a més, teniu la sort de trobar a en Jordi pel voltants (ocupant de la masia a la que es troba adossada) i us la vol ensenyar, haureu fet el ple.


Us deixo aquests escrits amb diversos comentaris sobre el conjunt que podreu visitar i fotos de la nostra visita.


Preciosa església romànica del s.XI, rodejada de boscos i situada en un bell indret natural. La façana és austera amb un campanar d’espadanya. Des de darrera l’església es poden observar perfectament els tres absis. Va formar part d’un monestir benedictí. Va ser un lloc de culte molt freqüentat ja que una visita a aquesta església et concedia els mateixos privilegis que visitar el Sant Sepulcre de Jerusalem. A l’interior podem observar la figura de guix del Crist.

TVGIRONA

Les obres de rehabilitació de l'antic monestir de Sant Sepulcre de Palera situat a Beuda (Garrotxa), s'han inaugurat aquest dissabte, després de 9 anys de treballs, i han comptat amb un pressupost de més d'un milió d'euros. Les obres de restauració han permès recuperar elements arquitectònics i artístics originals de l'edifici, consolidar obertures i habilitar un habitatge per als guardes, una cuina industrial i espais per a usos culturals. Principalment s'ha actuat en els edificis que es troben al costat del claustre del monestir que ja havien funcionat com a hostal fins ben entrats els anys 80. Una part de la rehabilitació s'emmarca en el Programa Romànic Obert que s'ha centrat en el cos del monestir romànic.
El president de la Diputació de Girona en funcions, Miquel Noguer, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el delegat dels serveis territorials a Girona del Departament de Cultura, Antoni Baulida, representants de 'La Caixa' i de l'Ordre de Cavalleria del Sant Sepulcre de Jerusalem i l'alcalde de Beula, Josep Serra, han inaugurat aquest dissabte al matí els treballs de restauració de l'antic monestir del Sant Sepulcre de Palera.
Les obres han consistit en consolidar les restes existents i adequar el conjunt per a la seva utilització com a hostatgeria. Bàsicament, s'ha actuat en els edificis que es troben al costat del claustre del monestir que ja havien funcionat com a hostal ara fa anys. No obstant això, també s'han efectuat diversos treballs d'enderrocament, consolidació de paraments i obertures, tancaments, cobertes i la construcció d'una habitatge per als guardes, una cuina industrial per al restaurant, espais per a menjadors i sales per a usos culturals. El pressupost del projecte ha superat el milió d'euros, dels quals la Diputació de Girona n'ha aportat la meitat.
La intervenció va començar l'any 2003. Aquell any es van fer petites inversions que van permetre consolidar el conjunt, evitar la seva ruïna i endegar una petita campanya arqueològica. Aquest projecte va ser redactat pel Servei de Monuments de la Diputació de Girona. L'església del Sant Sepulcre de Palera, ubicada al municipi garrotxí de Beuda, va ser construïda el segle XI. En aquells temps era un centre de peregrinació i, per això, es va construir una hostatgeria per als peregrins.
Del claustre romànic i del monestir original se'n conserva una part. Durant els segles XIV i XV es va construir una torre gòtica de planta baixa i dos pisos superiors tot i que un segle després els edificis van caure en decadència. El Bisbat de Girona va comprar la finca l'any 1956 i l'església del conjunt va ser declarada bé d'interès nacional el 1964

S’ha constituït la “Fundació Sant Sepulcre de Palera”. [13-04-2011]

Ahir a la seu de la Cúria diocesana va tenir lloc la signatura dels nous Estatuts i Acta fundacional, després d'un llarg procés que ha fet possible adaptar-los a la legislació vigent. El Bisbat de Girona, la Parròquia de Lligordà, l'Ajuntament de Beuda i l'Orde de Cavallers del Sant Sepulcre de Jerusalem han creat aquesta Fundació amb la finalitat de recuperar l'ús i l'habitabilitat de l'antic monestir, conservar i restaurar l'església, i promocionar-hi activitats culturals i formatives.
Paral·lelament, el 24 de novembre de 2010 es van iniciar les obres de rehabilitació de les dependències de l'antic monestir, per destinar-lo a hostatgeria i centre cultural, gràcies a la implicació i col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Beuda. Aquestes administracions financen el projecte de restauració, amb un pressupost total de més d'un milió d'euros.
Un cop finalitzades les obres, la Fundació s'encarregarà de dinamitzar la vida pastoral i cultural d'aquest antic centre de pelegrinatge, i també de restaurar l'església.

Rehabilitació de l’antic Monestir del Sant Sepulcre de Palera [15-12-2012]

El president de la Fundació Sant Sepulcre de Palera i bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo; l'alcalde de Beuda, Josep Serra; el President en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el director dels Serveis Territorials a Girona del departament de Cultura de la Generalitat, Antoni Baulida; i el director de "la Caixa" de l'oficina de Besalú, Miquel Canal, han inaugurat les obres de rehabilitació de l'antic monestir del Sant Sepulcre de Palera en un acte celebrat el dissabte 15 de desembre al matí.
L'acte s'ha iniciat amb la celebració de l'Eucaristia a l'església del Sant Sepulcre presidida per Mons. Pardo acompanyat del rector, Mn. Martirià Pla, de Mn. Joan Naspleda, Delegat Episcopal del Patrimoni Cultural, del P. Enric, O. Carm., de Mn. Eudald Vilà i del diaca Mn. Joan Robé amb la col·laboració de la Coral de Besalú que ha ofert a tots els assistents un petit concert finalitzada l'Eucaristia.
Al començament de l'homilia el Bisbe ha recordat que la recuperada església del Sant Sepulcre de Palera ha estat un lloc on durant segles s'ha proclamat la Paraula de Déu, i que els pelegrins i visitants rebien els mateixos beneficis com si visitessin el Sant Sepulcre de Jerusalem, al temps que agraïa l'esforç realitzat per totes aquelles institucions i persones que han fet possible la seva rehabilitació.
Acabada la missa el bisbe Francesc ha presentat els membres del Patronat de la Fundació i ha donat pas a la Sra. Assumpta Fort, presidenta de l'Associació Amics de Palera, que ha mostrat la seva satisfacció per l'obra realitzada.
Les autoritats i els assistents convidats a l'acte s'han dirigit a una de les sales recuperades, convertida en àmbit cultural, on han tingut lloc els diferents parlaments —Sr. Josep Serra, Alcalde de Beuda, Sr. Antoni Baulida, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, Sr. Miquel Noguer, President en funcions de la Diputació de Girona i Bisbe de Girona i President del Patronat de la Fundació, Mons. Francesc Pardo. Tots ells han coincidit desitjant que el Sant Sepulcre sigui un lloc de pregària, de pau, que possibiliti gaudir de la natura i un lloc de promoció cultural —a la sala d'exposicions es pot contemplar aquests dies una primera exposició de pintures de l'artista Jordi Marturano. El grup de música barroca Ei Dorme ha interpretat una sèrie de peces del seu repertori.
Tots els assistents han pogut gaudir d'una mostra gastronòmica oferta pels responsables de servei de bar i restauració de l'antic monestir.

Actuació

Amb les obres s'han recuperat els elements artístics i arquitectònics originals de l'edifici, i el nou conjunt integra espais per a actes culturals i trobades d'estudi i treball, a més de serveis de bar i restauració.
La inversió en aquesta actuació ha estat de més d'un milió d'euros que han aportat la Diputació de Girona (503.000 euros), l'entitat financera (150.000 euros), la Generalitat mitjançant l'Incasol i el Departament de Cultura (267.880) i l'Ajuntament de Beuda (153.000). Aquestes aportacions han permès actuar en la totalitat de l'edifici de l'antic monestir, que té restes del romànic i del gòtic. S'han dut a terme obres d'enderroc, consolidació de paraments i obertures, tancaments, cobertes, etc., habilitant-hi un habitatge per als guardes, una cuina industrial per al restaurant, espais per a menjadors i sales per a usos culturals.
El Bisbat de Girona, la Parròquia de Lligordà, l'Ajuntament de Beuda i l'Orde de Cavallers dels Sant Sepulcre de Jerusalem van crear recentment la Fundació del Sant Sepulcre de Palera, per tal d'impulsar la recuperació d'aquest important conjunt monumental. Conjuntament amb la Diputació de Girona, van promoure la restauració de l'antic monestir amb la finalitat d'habilitar els seus espais per ús civil com a sales per activitats culturals, sala d'exposicions i restauració.
Una part de la rehabilitació s'emmarca en el Programa Romànic Obert impulsat conjuntament per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura, una línia d'actuació iniciada per ambdues entitats per a la conservació del patrimoni arquitectònic català. La intervenció inclosa dins del Programa Romànic Obert se centra en el cos de migdia del monestir romànic. S'han realitzat obres d'enderroc, consolidació de paraments i de tancament de les cobertes i consta d'una aportació de 150.000 euros.
L'actuació duta a terme dins el conveni entre la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Beuda i el Departament de Cultura (1% cultural), han permès consolidar la resta del monestir i restaurar la torre gòtica, cosa que permet el seu ús per a activitats culturals i lúdic com a hostatgeria. Aquestes obres han tingut un cost de 924.000 euros.

Història

L'església del Sant Sepulcre de Palera, ubicada al municipi de Beuda (Garrotxa), fou construïda al segle XI. Era un centre de peregrinació, per la qual cosa a més de l'església i del seu monestir es va construir per als peregrins una hostatgeria. Del claustre romànic se'n conserva una part, així com del monestir. Als segles XIV-XV es va construir una torre gòtica de planta baixa semi soterrada i dos pisos superiors.
A partir del segle XVI el monestir va entrar en decadència fins la seva desaparició definitiva l'any 1835 amb la llei de desamortització. Les edificacions de l'antic monestir van patir moltes modificacions. Varen ser recuperades per part del Bisbat de Girona l'any 1956, amb la compra de la finca, i des d'aleshores s'hi ha treballat per mantenir-les i recuperar-ne l'ús. L'església basilical del Sant Sepulcre va ser declarada bé d'Interès Nacional el 1964. Actualment pertany a la demarcació de la parròquia de Lligordà.


   



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...