dilluns, 25 de març del 2013

Forn de pa Pere Llobet. Figueres



Juliol 2013

El forn Pere Llobet ha obert un nou local al Cr Sant Pau, on s'hi pot comprar els productes tant bon de sempre i, a més, si no us podeu esperar, podeu degustar-ho allà mateix, ja que ara també és cafeteria. En breu, us podrem explicar més coses, després de visitar-lo.



Març 2013

Fins fa no gaire temps, els punts de venda de pa eren les fleques. Amb l’avenç de noves tècniques, nous hàbits de compra i l’expansió de les ànsies de vendre (i fer negoci) dels comerços, han aparegut nous formats de pa amb masses congelades (supermercats, benzineres, carnisseries, etc.). Per sort, encara queden fleques artesanes com la fleca Pere Llobet al carrer Terreres on el seu punt fort és la forma de funyir, de disposar d'un forn de sola, de treballar amb llevats naturals, del repòs de la massa, ... i això ens dóna un producte totalment diferent del gran industrial, tal com ens explica en Pere Llobet, fill.


 

La història de la fleca comença el 1896 quan Narcís Bosch la posà en marxa. Cap el 1920 agafà les regnes en Hugo Bosch, el seu fill, que al seu temps, cap al 1960, la traspassà a en Pere Llobet (treballava per a en Hugo) i finalment la comanda en Pere Llobet, el seu fill des del 1995. La continuïtat ja es veurà. De moment la fleca ja té 117 anys. I que duri.






La part de la botiga corresponent als clients és extremadament petita (tant sols hi caben 4 o 5 persones) i molts cops trobareu que la gent ha de fer cua al carrer. Un taulell en forma de L tanca una prestatgeria amb els diferents tipus de pa i, el que és més important, l’accés (que no la vista) de l’obrador dels productes oferts. L’altra paret oposada a l’expositor està ocupada per una vitrina amb productes làctic de la casa Peralada i de la casa Raphel-Lladó de Can Garriga a Maià de Montcal www.raphel-llado.com (hem pogut provar el iogurt bio natural en terrines de 500 g i ha estat una sorpresa molt agradable) i d’altres productes que necessiten refrigerador. També ofereixen pasta a granel feta amb farines de les comarques de Girona.

 
L’elaboració dels diferents productes va a càrrec d’en Pere Llobet amb la col·laboració puntual d’en Pere Llobet pare, que comencen a partir de les 12 de la nit i que finalitzen al matí següent quan els clients poden comprar els seus productes que són oferts per la Dolors i l’Anna, les dones respectives dels Pere Llobet.


En l’elaboració es barreja la farina (de les comarques de Girona que en Pere ens diu que és d’una excel·lent qualitat), la massa mare de les farines respectives (convencional, kamut, espelta), la sal, el llevat i l’aigua. S'amassa a temperatura ambient afegint-hi la resta d'aigua en funció de com quedi la massa. Amassar el temps que calgui, sense presses, aconseguint una massa elàstica. Després, cal funyir la massa, és a dir, tallar i separar cada peça de pa fent-ne una bola que es deixa reposar. Posteriorment se li dóna la forma que es desitja, es deixa fermentar a temperatura ambient fins doblar el seu volum i es posa a coure al forn de llenya. Es tracta d’un pa artesà, pausat, fet a mà i cuit amb l'escalfor de la llenya, en què el ritme de treball el marca el propi pa i la seva maduració.

A part del pa tradicional, sempre ofereixen el pa de la Tramuntana (1,6€ 1/2k) fet amb farines dels Aiguamolls de l’Empordà i també diferents tipus de pa en funció del dia. Els dilluns toca pa de pipes amb oli d’oliva i sal maldon (1,5€ 1/4k), dimarts pa de kamut ecològic (2€ 1/4k), dimecres pa d’espelta blanc i integral (2€ 1/4k), dijous pa de cereals (3€ 1/2k) i peces petites de pa amb sobrassada (0,5 i 0,8€/k), divendres pa de nous (1,5€ 1/4k) i peces petites de pa amb olives (0,5 i 0,8€/k). També elaboren els dijous i dissabtes, uns brunyols (20€/k) que són molt apreciats pels seus clients i que com a característica diferenciadora els fan amb un forat al centre. Com que la producció és molt limitada, els clients encarreguen aquestes produccions especials, doncs s’acaben ben d’hora (experiència pròpia). També són especialistes en coques de Sant Joan i tortells de crema.



Aquesta fleca d’en Pere Llobet, forma part del Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines (http://www.flequersartesans.com) juntament amb altres 5 de Figueres. Des del 20 de febrer de 2013, el Diari Oficial de la Comissió Europea L47, ha publicat el reconeixement i registre de la IGP Protegida Pa de Pagès Català. També s’ha de dir que juntament amb la fleca Maia, tenen el reconeixement de l’elaboració del pa de la Tramuntana i de És farina de Girona, com a element integrant i fonamental dels seus productes.

En la web del Gremi de Flequers, en relació al pa de la Tramuntana, diuen:

El pa de la Tramuntana és elaborat pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines amb blats de varietats antigues produïts per la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb les seves qualitats:
Aquest pa té unes qualitats sensitives i organolèptiques molt especials: el color bru de la crosta amb olor de pasta mare de pa cuit amb sola de pedra, el seu gust amb molts matisos, una molla amb un toc àcid i d’avellanes torrades que, quan te’l poses a la boca i tanques els ulls, pots escoltar focs d’artifici al mossegar-lo.
El conreu integrat d’aquets blats permet el respecte el medi ambient vetllant per la salut de les persones i, sobretot, destaquem que és un producte local, d’aquí, de “Km. 0 “.
Les particularitats de l’entorn natural de la zona repercuteixen en les característiques dels blats; són determinants les característiques climàtiques, així com el bon fer del pagès.
Els Flequers Artesans li donen el seu toc mestre que fa que elaborin, amb les seves mans, aquest pa amb excel·lents resultats.
El Pa de la Tramuntana és el resultat de molts anys de treball conjunt entre el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, la Cooperativa Agrícola de Castelló d’Empúries, Triticatum, IRTA i la Generalitat de Catalunya.

I en relació a És Farina de Girona, diuen:

És d'aquí. És de qualitat. És salut. És bona. És l’excel·lència del pa.
Permet elaborar als Flequers Artesans de les Comarques Gironines el seu pa amb farina d'uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada.
VALORS: La qualitat. Les propietats organolèptiques. Producte local de Km 0. Respecte pel medi ambient. Respecte per la salut de les persones. RSC Responsabilitat Social Corporativa. Respecte pel paisatge. Respecte pels oficis.
OBJECTIU: L’Excel·lència del pa, combinant farina d'aquí i el talent dels Flequers Artesans.
DADES COLLITA 2012: Més de 200 Ha sembrades. 800.000 kg de blat. 4.000.000 de peces de pa.

Fleca Llobet
Carrer Terreres nº 9. Figueres
Tel: 972504087
llobet.xatar@hotmail.com


Horaris: de dilluns a divendres de 7h a 14h i de 17h a 20h
             dissabtes de 7h a 15h

2 comentaris:

  1. Avui he comprat brunyols d'aquí per a uns amics i per mi. I estaven boníssims!!! Han triunfat.

    Tant els de la Barceloneta com els de Llobet són immillorables!!mmmmmmmm...

    ResponElimina
  2. Hem anat a comprar brunyols i pa i hem vist una pasta que ens ha cridat l'atenció. Era de pasta fullada amb compota de poma i us podem dir que estava excel·lent, amb la pasta cruixent i un farcit perfecte. Us la recomanem.

    ResponElimina

Esperem els vostres suggeriments ...