divendres, 29 de març del 2013

Fruit Palace. Figueres



Març 2013

Fruit Palace és una botiga bàsicament de fruites i verdures, de qualitat (65% de la zona de l’Alt Empordà), dintre del celler Wine Palace, encara que també ofereixen altres productes gastronòmics.


Quants cops haureu passat per l’avinguda Vilallonga de Figueres cantonada ronda Firal i al veure “Wine Palace”, haureu pensat: ostres, un celler per a turistes. A mi em va passar, fins que un dia passejant per la zona (m’agrada molt caminar i sóc molt curiós), vaig fer un acte de valentia i vaig entrar a tafanejar. El que vaig veure va ser una gran varietat de cerveses, vins, caves i altres begudes alcohòliques a part d’altres productes gastronòmics, a millors preus que altres comerços del ram o dels grans supermercats. I de turistes, pocs. Algun cop (molt pocs en 5 anys que porto anant-t’hi) he coincidit amb un autocar (els hi preparen des de la central). En una altra entrada parlarem del Wine Palace. Avui parlarem del FRUIT PALACE, un annex dintre de la botiga dedicada bàsicament a fruites i verdures, que realment fa molta patxoca, encara que inevitablement al parlar de la seva història haurem de fer-hi referència.

 
La història del Wine Palace comença fa aproximadament 20 anys, quan en Martí, veí de Garrigàs, veu una franja de negoci amb els veïns de l’altra banda de la frontera i munta la primera botiga a Els Límits amb el nom de Wine Palace Sardana. La botiga té l’èxit esperat i munta una segona botiga a Hostalets de Llers amb el nom de Wine Palace Pitres. Fa aproximadament 11 anys que crea una nova botiga a Figueres que serà la central de la cadena. Ara segons la seva web, ja en són 18 les botigues Wine Palace a Catalunya i esperen donar el salt a la resta d’Espanya.





El que em passà a mi, li passava a altra gent, creien que era una botiga d’alcohol per a turistes. Hi havia poca afluència de clients del país i van pensar que si hi posaven a la venda fruita i verdura podrien atraure a un altre tipus de clients que podrien retroalimentar mútuament les dues parts de la botiga. Així que el 2009 van començar a vendre fruita i verdures en un annex de la botiga. M’explicaven que fa molt poc va entrar una parella de gent gran demanant per la zona de fruita i verdura, els hi van explicar que ells sempre passaven cada dia per davant, però que mai havien entrat fins aquell dia, tot gràcies a uns seus amics que els hi havien ofert aquestes hortalisses i fruites tant bones i que eren del Fruit Palace.


Es pot arribar a peu si no heu de comprar gaire (és un passeig des de les barreres del tren de l’avinguda Vilallonga) o amb cotxe, ja que disposa d’un ampli garatge connectat directament amb la botiga.

El responsable de Fruit Palace Figueres és en Ramon Ripoll, cuiner de formació, provinent d’una família vinculada al món de la gastronomia. La seva família va muntar el restaurant Mas Lledoner a Roses quan es deia Can Bec. També van muntar la primera botiga de pollastres a l’ast de l’Alt Empordà a Roses el 1958 (la segona va ser L’Empordanesa a Figueres, ja desapareguda) i el 1975 van muntar una botiga de menjars preparats. Va treballar 5 anys com a cuiner en un centre escolar a Roses i va regir una verduleria durant 10 anys també a Roses. Actualment compagina la seva responsabilitat en el Fruit Palace amb la cuina de càtering (molt reconeguda). Està vinculat amb moltes Confraries de la zona intentant maridar-les per posar-les en òrbita. Les seves inquietuds han fet que hagi disposat un petit racó del Fruit Palace amb diversos llibres (ubicats entre les verdures) així com de receptes de les verdures de temporada, perquè considera que la gent no treu el màxim rendiment de les verdures. I gaudeix de l’intercanvi d’opinions amb els clients, de cuina, de maridatges, de pesca i peix, etc.


Els productes que ofereixen, en quant a fruites i verdures, les compren a Fruites Hurtós a Mas Paterra, Garrigàs. Aquests produeixen del 60 al 70% de la seva oferta: pomes, peres, nectarines, préssecs, melons, síndries, cebes de Figueres (les compraven a altres productors que cultivaven les cebes de Figueres al Marroc, massa picants, fins que les han plantat ells mateixos a Peralada en una extensió de 20.000 m2).
La resta de l’oferta: verdures, maduixes i altres, la compren per camps sencers (la recol·lecten Fruites Hurtós) a Almeria i Huelva. També ofereixen productes singulars com uns especials dàtils. 



És un del meus llocs preferits per comprar la fruita i verdura, a part del mercat de la Plaça del Gra, ja comentat.

Per a conservar aquests productes s’han creat dos espais refrigerats tot l’any. Un, amb un microclima de 18º i l’altre de 5/6º (com una nevera). En realitat és una nevera en la que ressalten tots els productes i que no han de transportar-los quan acaba la jornada laboral. Això sí, a l’estiu, vigileu els refredats si esteu molta estona. La disposició i visibilitat dels productes és molt bona, amb un etiquetatge correcte.

A part de fruites i verdures, també disposen de pa del forn Ebre de Garriguella, embotits artesans d’El Graner (Vilafant) i Pagès (Canet d’Adri), pernils de Guijuelo, làctics de Peralada, formatges (a Roses tenen una gran parada de formatges francesos ideada per un especialista) i altres productes de marca pròpia, Alregi (aproximadament entre 300 i 400). Xoca que sempre tinguin torrons i és que els francesos en mengen tots els dies de l’any.

 

En un racó de la botiga, sempre hi ha un espai per fer un tast d’alguns dels productes exposats. Un cop són fuets o xoriços o taquets de pernil, altres són barreges que prepara en Ramon, amb una olivada amb una melmelada sobre una petita torrada, o fruits secs, o formatges, etc.





Un altre punt interessant de la botiga és el racó outlet junt a les caixes. Ens explica en Ramon que cada dia es repassen les caducitats dels productes i que quan falten aproximadament 30 dies per arribar a la data, les posen en venda a uns preus molt rebaixats (abans els llançaven un cop caducats). En els moments actuals de crisi és una iniciativa lloable per ambdues parts, client i comerciant.




Fruit Palace (dins de Wine Palace)
Carrer Arquitecte Ricard Giralt, 1. Figueres
972674612
Horari d’hivern:
Dilluns: 16h-20h30
Dimarts a Dissabtes: 9h-13h30 i 16h-20h30

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...