dissabte, 30 de març del 2013

Làctics Raphel Lladó. Maià de Montcal



Març 2013

Productes làctics ecològics adquirits al propi elaborador, en el seu àmbit a Maià de Montcal, tot veient, si us ve de gust, les protagonistes, les vaques.

Si sortiu de Figueres, heu d’anar per la carretera d’Olot direcció Besalú, passar el trencant de Maià de Montcal que us quedarà a la dreta, a 1 km aprox. prendre el trencant a l’esquerra direcció veïnat de Bruguers i restaurant Mas Pere Pau i a 1 km aprox. trobareu l’aparcament del restaurant que també ho és del nostre destí, que queda a la dreta, amb un petit cartell indicant Can Garriga i Raphel Lladó. La distància des de Figueres és de 22 km i es tarda aprox. 24 min. (segons Google Maps).







Veureu una masia amb orígens al segle IV i reconstruïda al 1625 pel mestre d’obres Raphel Lladó, nom que ha quedat per als productes que s’ofereixen. La masia és un gran casalot ben orientat a sud amb una petita ampliació contemporània que la desvirtua compositivament, on fan la producció i emmagatzematge dels seus productes. A la façana posterior s’hi ubiquen els coberts de les vaques i dels diferents estris, amb sortida directa als camps de pastura.



La família Grau, actuals productors, es dediquen al món de les vaques i llets des de 1994 d’una manera ecològica (abans tenien xais) amb una etapa fins el 2008 on només es dedicaven a fabricar la llet i llavors la venien a altres productors de làctics que l’embotellaven i comercialitzaven. Des d’aleshores van decidir que ells mateixos controlarien tot el procés amb la producció de la llet i l’elaboració de formatges, l’embotellament, l’etiquetatge i, fins i tot, la venta directa a qui s’apropi a la masia, sempre que en tinguin, doncs la majoria de la producció la venen, entre d’altres, el forn Pere Llobet (ja comentat en aquest bloc) i la carnisseria Jordi Bernal al carrer Terreres de Figueres i la botiga Bionofre a Vilamalla.







Van començar amb 2 vaques i ara tenen 8 vaques (productores de llet) i 3 vedells. Les vaques sempre pasturen per les 37 Ha de que disposa la finca, excepte per a munyir. La llet de les vaques passa directament al pasteuritzador per fer tot el procés tèrmic, s’envasa i es conserva al refrigerador fins que arriba al consumidor final. Dues mostres mensuals de la llet és enviada al laboratori per al seu control rutinari i obligatori.






A part de la llet fresca (amb una caducitat de 12 dies en front de la caducitat de 5 dies de la llet convencional), també elaboren iogurt, només amb llet i ferment clàssic (sense bífidus, llet en pols i similars que eviten el xirigot,  capa líquida que es produeix a la part superior del iogurt que desapareix en barrejar tot el producte), amb una caducitat de 25 dies, formatge fresc (només l’elaboren quan tenen un excedent de llet) amb una caducitat de 45 dies i mató (elaborat només en diumenge) amb una caducitat de 10 dies. Nosaltres només hem pogut comprar iogurt i formatge perquè normalment tenen tota la producció venuda, ja que està limitada a la producció de llet de les seves pròpies vaques (no compren llet a altres productors) i ens recomanen que per la llet i mató, s’encarregui abans d’anar-hi.


 




Làctics Raphel Lladó

Can Garriga. Maià de Montcal

972590860



Horari: qualsevol dia excepte de 14h a 16h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...