Març 2013
Productes làctics
ecològics adquirits al propi elaborador, en el seu àmbit a Maià de Montcal, tot
veient, si us ve de gust, les protagonistes, les vaques.
Si
sortiu de Figueres, heu d’anar per la carretera d’Olot direcció Besalú, passar
el trencant de Maià de Montcal que us quedarà a la dreta, a 1 km aprox. prendre
el trencant a l’esquerra direcció veïnat de Bruguers i restaurant Mas Pere Pau
i a 1 km aprox. trobareu l’aparcament del restaurant que també ho és del nostre
destí, que queda a la dreta, amb un petit cartell indicant Can Garriga i Raphel
Lladó. La distància des de Figueres és de 22 km i es tarda aprox. 24 min.
(segons Google Maps).
Veureu
una masia amb orígens al segle IV i reconstruïda al 1625 pel mestre d’obres
Raphel Lladó, nom que ha quedat per als productes que s’ofereixen. La masia és
un gran casalot ben orientat a sud amb una petita ampliació contemporània que
la desvirtua compositivament, on fan la producció i emmagatzematge dels seus
productes. A la façana posterior s’hi ubiquen els coberts de les vaques i dels
diferents estris, amb sortida directa als camps de pastura.
La
família Grau, actuals productors, es dediquen al món de les vaques i llets des
de 1994 d’una manera ecològica (abans tenien xais) amb una etapa fins el 2008
on només es dedicaven a fabricar la llet i llavors la venien a altres productors
de làctics que l’embotellaven i comercialitzaven. Des d’aleshores van decidir
que ells mateixos controlarien tot el procés amb la producció de la llet i
l’elaboració de formatges, l’embotellament, l’etiquetatge i, fins i tot, la venta
directa a qui s’apropi a la masia, sempre que en tinguin, doncs la majoria de
la producció la venen, entre d’altres, el forn Pere Llobet (ja comentat en
aquest bloc) i la carnisseria Jordi Bernal al carrer Terreres de Figueres i la
botiga Bionofre a Vilamalla.
Van
començar amb 2 vaques i ara tenen 8 vaques (productores de llet) i 3 vedells.
Les vaques sempre pasturen per les 37 Ha de que disposa la finca, excepte per a
munyir. La llet de les vaques passa directament al pasteuritzador per fer tot
el procés tèrmic, s’envasa i es conserva al refrigerador fins que arriba al
consumidor final. Dues mostres mensuals de la llet és enviada al laboratori per
al seu control rutinari i obligatori.
A
part de la llet fresca (amb una
caducitat de 12 dies en front de la caducitat de 5 dies de la llet
convencional), també elaboren iogurt,
només amb llet i ferment clàssic (sense bífidus, llet en pols i similars que
eviten el xirigot, capa líquida que es
produeix a la part superior del iogurt que desapareix en barrejar tot el
producte), amb una caducitat de 25 dies, formatge
fresc (només l’elaboren quan tenen un excedent de llet) amb una caducitat
de 45 dies i mató (elaborat només en
diumenge) amb una caducitat de 10 dies. Nosaltres només hem pogut comprar
iogurt i formatge perquè normalment tenen tota la producció venuda, ja que està
limitada a la producció de llet de les seves pròpies vaques (no compren llet a
altres productors) i ens recomanen que per la llet i mató, s’encarregui abans
d’anar-hi.
Làctics Raphel Lladó
Can
Garriga. Maià de Montcal
972590860
Horari:
qualsevol dia excepte de 14h a 16h
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Esperem els vostres suggeriments ...