divendres, 5 d’abril del 2013

Celler Wine Palace. Figueres



Març 2013

Wine Palace és un celler amb una gran quantitat de referències de vins, caves i destil·lats, amb un assessorament molt professional del personal i uns preus competitius.

Els primers paràgrafs que vam parlar del Fruit Palace es poden aplicar en aquesta entrada del Wine Palace. Quants cops haureu passat per l’avinguda Vilallonga de Figueres, cantonada ronda Firal i al veure “Wine Palace”, haureu pensat: ostres, un celler per a turistes. A mi em va passar, fins que un dia passejant per la zona (m’agrada molt caminar i sóc molt curiós), vaig fer un acte de valentia i vaig entrar a tafanejar. El que vaig veure va ser una gran varietat de cerveses, vins, caves i altres begudes alcohòliques a part d’altres productes gastronòmics, a millors preus que altres comerços del ram o dels grans supermercats. I de turistes, pocs. Algun cop (molt pocs en 5 anys que porto anant-t’hi) he coincidit amb un autocar (els hi preparen des de la central). Sembla que els percentatges de compradors son del 70% nacionals i 30% estrangers.

La història del Wine Palace comença fa aproximadament 20 anys, quan en Martí, veí de Garrigàs, veu una franja de negoci amb els veïns de l’altra banda de la frontera i munta la primera botiga a Els Límits amb el nom de Wine Palace Sardana. La botiga té l’èxit esperat i munta una segona botiga a Hostalets de Llers amb el nom de Wine Palace Pitres. Fa aproximadament 11 anys que crea una nova botiga a Figueres que serà la central de la cadena. Ara segons la seva web, ja en són 18 les botigues Wine Palace a Catalunya i esperen donar el salt a la resta d’Espanya.

Es pot arribar a peu si no heu de comprar gaire (és un passeig des de les barreres del tren de l’avinguda Vilallonga) o amb cotxe, ja que disposa d’un ampli garatge connectat directament amb la botiga.



El director de Wine Palace és Joaquim Arévalo, sommelier, que va ser als inicis de l’empresa (cap al 1993) en diferents àmbits de l’empresa fins arribar a muntar el Wine Palace Figueres (cap al 2003). Compta amb l’ajuda del sommelier Alvaro Múñoz amb trajectòria professional al restaurant El Ermitaño a Zamora (1 estrella Michelin), Andorra Park Hotel (cap de restauració), Restaurant Clipper de Torroella de Montgrí (maïtre) i bar-restaurant Can Serrats a l’Armentera (actualment assessorant a la responsable) i la Sandra, a punt d’obtenir el títol de sommelier. L’ideòleg de la selecció, presentació i etiquetatge és en Josep Mª Cuadrat, cap de sala de La Gamba de Palamós i reputat sommelier amb àmplia experiència en el sector.

 
Ens comenten que només els cellers Vila Viniteca a Barcelona i Vins i Licors Grau a Palafrugell poden tenir més referències que Wine Palace. Els números són aclaparadors. Només en vins i caves tenen més de 3.000 referències, per no parlar dels whiskys que entre malta i blend disposen de més de 1.000 referències (hi ha embotelladors independents del mateix whisky que fan variar el resultat final). En quant als vins i caves catalans, els tenen pràcticament tots. Tant sols refusen els que no passen el control de qualitat que ells mateixos estableixen i els que no són oferts pels mateixos cellers que els produeixen (no treballen amb comercials) perquè en les seves tries volen que els mateixos productors (i enòlegs) els hi expliquin fil per randa totes les seves característiques. Les etiquetes dels seus productes són molt complertes amb totes les dades, inclús els maridatges més adients.



Disposen d’una impressionat col·lecció de mini ampolles de licors, les quals sembla que són molt buscades pels compradors francesos, per a portar-les en els seus desplaçaments diaris per a consum puntual propi i grans ampolles de whisky (fins de 5 litres), tòniques (complementàries de les ginebres també amb molta varietat i en packs amb aquelles), licors dolços i altres destil·lats. També és important el nombre de cerveses que les tenen per països: alemanyes, belgues, angleses, catalanes, etc. 


Entre les cerveses catalanes trobem a faltar l’única que es fa a Figueres i ens comenten que el procés de selecció és el següent: els productors ofereixen el seu producte; es fa una selecció dels productes susceptibles de ser exposats en la botiga; cada primer dilluns de mes es reuneixen 6 persones amb capacitat professional per fer una cala sense preu; si el producte arriba a una nota mitja mínima, s’analitza el seu cost; i si finalment supera aquest filtre, és ofert a la botiga (en la propera cala està la primera cervesa produïda a Figueres). Cada primer dimecres de mes, els sommeliers fan cales internes per continuar amb la seva formació.


Un altre servei que ofereixen és l’aula de tastos, al primer pis, amb cursos (actualment estan preparant un amb la relació de 4 tipus de raïm i 8 vins, i un altre d’iniciació) i tastos (actualment estan convocats dos per als dies 18 d’abril i 30 de maig –dijous- amb vins i sopar informal dels quals podeu obtenir informació en l’enllaç del seu bloc al final d’aquesta entrada), a més de diferents maridatges (com el del 28 de març entre un cava Mont-Ferrant i un suquet de peix).

I sempre inquiet, en Joaquim ens comenta que a partir del dia 3 d’abril, han preparat una tarja Wine Palace Club (gratuïta) que permetrà una reducció directa del 3% en el compte final. Espero que també serveixi per al Fruit Palace.

Un altre punt interessant de la botiga és el racó outlet junt a les caixes. Ens explica en Ramon que cada dia es repassen les caducitats dels productes i que quan falten aproximadament 30 dies per arribar a la data, les posen en venda a uns preus molt rebaixats (abans els llançaven un cop caducats). En els moments actuals de crisi és una iniciativa lloable per ambdues parts, client i comerciant.

Wine Palace
Carrer Arquitecte Ricard Giralt, 1. Figueres
972674612
Horari d’hivern:
Dilluns: 16h-20h30
Dimarts a Dissabtes: 9h-13h30 i 16h-20h30

Tastos a Figueres

1 comentari:

Esperem els vostres suggeriments ...