Març 2013
Wine Palace és un celler
amb una gran quantitat de referències de vins, caves i destil·lats, amb un
assessorament molt professional del personal i uns preus competitius.
Els
primers paràgrafs que vam parlar del Fruit Palace es poden aplicar en aquesta
entrada del Wine Palace. Quants cops haureu passat per l’avinguda Vilallonga de
Figueres, cantonada ronda Firal i al veure “Wine Palace”, haureu pensat:
ostres, un celler per a turistes. A mi em va passar, fins que un dia passejant
per la zona (m’agrada molt caminar i sóc molt curiós), vaig fer un acte de
valentia i vaig entrar a tafanejar. El que vaig veure va ser una gran varietat
de cerveses, vins, caves i altres begudes alcohòliques a part d’altres
productes gastronòmics, a millors preus que altres comerços del ram o dels
grans supermercats. I de turistes, pocs. Algun cop (molt pocs en 5 anys que
porto anant-t’hi) he coincidit amb un autocar (els hi preparen des de la
central). Sembla que els percentatges de compradors son del 70% nacionals i 30%
estrangers.
La
història del Wine Palace comença fa aproximadament 20 anys, quan en Martí, veí
de Garrigàs, veu una franja de negoci amb els veïns de l’altra banda de la
frontera i munta la primera botiga a Els Límits amb el nom de Wine Palace
Sardana. La botiga té l’èxit esperat i munta una segona botiga a Hostalets de
Llers amb el nom de Wine Palace Pitres. Fa aproximadament 11 anys que crea una
nova botiga a Figueres que serà la central de la cadena. Ara segons la seva
web, ja en són 18 les botigues Wine Palace a Catalunya i esperen donar el salt
a la resta d’Espanya.
Es
pot arribar a peu si no heu de comprar gaire (és un passeig des de les barreres
del tren de l’avinguda Vilallonga) o amb cotxe, ja que disposa d’un ampli
garatge connectat directament amb la botiga.
El
director de Wine Palace és Joaquim Arévalo, sommelier, que va ser als inicis de
l’empresa (cap al 1993) en diferents àmbits de l’empresa fins arribar a muntar
el Wine Palace Figueres (cap al 2003). Compta amb l’ajuda del sommelier Alvaro
Múñoz amb trajectòria professional al restaurant El Ermitaño a Zamora (1
estrella Michelin), Andorra Park Hotel (cap de restauració), Restaurant Clipper
de Torroella de Montgrí (maïtre) i bar-restaurant Can Serrats a l’Armentera
(actualment assessorant a la responsable) i la Sandra, a punt d’obtenir el
títol de sommelier. L’ideòleg de la selecció, presentació i etiquetatge és en
Josep Mª Cuadrat, cap de sala de La Gamba de Palamós i reputat sommelier amb
àmplia experiència en el sector.
Ens
comenten que només els cellers Vila Viniteca a Barcelona i Vins i Licors Grau a
Palafrugell poden tenir més referències que Wine Palace. Els números són
aclaparadors. Només en vins i caves tenen més de 3.000 referències, per no
parlar dels whiskys que entre malta i blend disposen de més de 1.000
referències (hi ha embotelladors independents del mateix whisky que fan variar
el resultat final). En quant als vins i caves catalans, els tenen pràcticament
tots. Tant sols refusen els que no passen el control de qualitat que ells mateixos
estableixen i els que no són oferts pels mateixos cellers que els produeixen
(no treballen amb comercials) perquè en les seves tries volen que els mateixos
productors (i enòlegs) els hi expliquin fil per randa totes les seves
característiques. Les etiquetes dels seus productes són molt complertes amb
totes les dades, inclús els maridatges més adients.
Disposen
d’una impressionat col·lecció de mini ampolles de licors, les quals sembla que
són molt buscades pels compradors francesos, per a portar-les en els seus
desplaçaments diaris per a consum puntual propi i grans ampolles de whisky
(fins de 5 litres), tòniques (complementàries de les ginebres també amb molta
varietat i en packs amb aquelles), licors dolços i altres destil·lats. També és
important el nombre de cerveses que les tenen per països: alemanyes, belgues,
angleses, catalanes, etc.
Entre
les cerveses catalanes trobem a faltar l’única que es fa a Figueres i ens
comenten que el procés de selecció és el següent: els productors ofereixen el
seu producte; es fa una selecció dels productes susceptibles de ser exposats en
la botiga; cada primer dilluns de mes es reuneixen 6 persones amb capacitat
professional per fer una cala sense preu; si el producte arriba a una nota
mitja mínima, s’analitza el seu cost; i si finalment supera aquest filtre, és
ofert a la botiga (en la propera cala està la primera cervesa produïda a
Figueres). Cada primer dimecres de mes, els sommeliers fan cales internes per
continuar amb la seva formació.
Un
altre servei que ofereixen és l’aula de tastos, al primer pis, amb cursos
(actualment estan preparant un amb la relació de 4 tipus de raïm i 8 vins, i un
altre d’iniciació) i tastos (actualment estan convocats dos per als dies 18
d’abril i 30 de maig –dijous- amb vins i sopar informal dels quals podeu
obtenir informació en l’enllaç del seu bloc al final d’aquesta entrada), a més
de diferents maridatges (com el del 28 de març entre un cava Mont-Ferrant i un
suquet de peix).
I
sempre inquiet, en Joaquim ens comenta que a partir del dia 3 d’abril, han
preparat una tarja Wine Palace Club (gratuïta) que permetrà una reducció
directa del 3% en el compte final. Espero que també serveixi per al Fruit
Palace.
Un
altre punt interessant de la botiga és el racó outlet junt a les caixes. Ens
explica en Ramon que cada dia es repassen les caducitats dels productes i que
quan falten aproximadament 30 dies per arribar a la data, les posen en venda a
uns preus molt rebaixats (abans els llançaven un cop caducats). En els moments
actuals de crisi és una iniciativa lloable per ambdues parts, client i
comerciant.
Wine Palace
Carrer
Arquitecte Ricard Giralt, 1. Figueres
972674612
Horari
d’hivern:
Dilluns:
16h-20h30
Dimarts
a Dissabtes: 9h-13h30 i 16h-20h30
Tastos
a Figueres
El padrí mafios ja jubilat atentament ben Cuadrat!!!
ResponElimina