Març 2013
Restaurant amb
productes de qualitat procurant que siguin km 0, cuinats lentament, sense presses.
Teníem
interès en visitar la recent rehabilitació (finals de 2012) de l’antic monestir
de Sant Sepulcre de Palera situat a Beuda (Garrotxa), a tocar del límit de
l’Alt Empordà (27 km i 31 min des de Figueres), i sobretot l’església romànica
del segle XI (val la pena sens dubte i ho comentem al final d’aquest escrit).
En Jaume ens va recomanar que quan ho féssim, ens quedéssim a dinar al restaurant de l’hostatgeria
rehabilitada. I així ho hem fet i ara ho comentem.
Per
arribar-hi des de Figueres, s’ha d’agafar la carretera d’Olot, direcció Besalú
i prendre el trencant (dreta) cap a Beuda. Abans d’arribar a Beuda prendre el
trencant (esquerra) cap a Palera. Trobarem una pineda a tocar del complex, que
serveix com aparcament, des del que ja veurem
l’església (restaurada cap als anys 60) i el monestir on està situat el
restaurant, rehabilitat per l’arquitecte Lluis Bayona i inaugurat el desembre
de 2012.
El
restaurant el porten el Joan com a cuiner, amb experiència en el restaurant (de
la família) La Gamba de Palamós, i la Pam, a la sala. A més, se’n cuiden del
dia a dia de l’església i del monestir, ja que disposen d’un habitatge en el
mateix indret. La seva filosofia és fer una cuina de qualitat, amb productes de
la zona (ens diuen que tindran hort, posaran gallines, etc.) que busquen en els
productors locals (el porc és de Begudà, el xai és de Maià, etc.) amb unes
coccions lentes i una cuina reposada, sense presses (slow food).
La
sala ocupa la planta baixa del monestir amb accés des de l’antic claustre
(només queda el rastre del que va ser) a dos nivells, amb parets de pedra
natural (rehabilitades) i parets blanques, paviments de ceràmica fosca, sostres
amb entrebigat de guix blanc entre biguetes de formigó, amb una il·luminació
indirecta des de les parets. Les taules són amples de fusta amb cadires bicolor
(còmodes) amb una bona separació entre elles que permeten certa intimitat entre
el comensals. Les tovalles i els tovallons són de roba mentre els coberts tenen
el mànec de fusta. A cada taula hi disposen un llibre de cuina (de la
col·lecció particular d’en Joan) amb anotacions i receptes escrites a mà. És un
bon detall que explica la filosofia dels responsables del restaurant, amor a la
cuina i a la feina ben feta.
I
arriba el moment en que se’ns apropa la Pam per dir-nos (no disposen de carta
impresa) el que ens poden oferir en el dia d’avui. A mi particularment m’agrada
llegir el menú o la carta, perquè tens més temps per reflexionar tant del
contingut com del preu, però ells prefereixen treballar d’aquesta manera més
directa, interactuant amb el comensal (abans d’entrar ja vaig preguntar quin és
el preu mig i en van dir que aproximadament sortiria per 25 € per persona com
així va ser, exactament). De primer ens ofereix (els que vaig poder apuntar):
Amanida de Palera, Calamars a la romana, Mongetes amb botifarra de perol, Embotits...
Finalment vam triar tres plats (eren mitges racions, fet al moment amb la seva
filosofia) per fer una degustació:
Remenat
de pèsols, mongetes, espàrrecs de marge i ceba tendra, amb ou de can la Masó de
Beuda (intenten controlar la procedència de tots els productes), amb un
resultat excel·lent sense predomini de cap dels components.
Escalivada
(pebrot, ceba, albergínia) amb formatge de cabra (de Riudaura) amb oli de la
cooperativa d’Espolla, magnífica.
Bunyols
de botifarra negra (8 unitats) amb la capa exterior cruixent, saborosos, però
per al nostre gust massa compactes sense la lleugeresa típica del bunyol.
Mentre
esperàvem aquests primers plats ens porten la beguda que hem demanat: aigua
sense gas de Sant Aniol i vi negre de la casa de la cooperativa d’Espolla
servit en un porró (demano un got que porto camisa nova) i un pa que ens ha
sorprès per exquisit. Ens diu que el fa el propi Joan amb massa mare amb farina
de la Fajol (Olot) i cuit amb forn de llenya a sant Julià de Ramis. És un pa
consistent, amb molla compacta i tallat a la manera tradicional, en una mena de
triangles, deliciós.
De
segon plat ens ofereix: Xai amb samfaina, Arròs mar i muntanya, Rap a la
planxa, Llata amb bolets, Canalons, Cananes farcides, Molleres fregides, Tot
tipus de carns a la brasa. Triem aquesta parrillada de carn en la que ens
donen: 1 botifarra, ¼ de pollastre, 1 costella de xai, 1 mitjana i 1 entrecot
(quasi bistec), molt gustosa i perfectament cuita, especialment el pollastre
(som de vida i ens ha semblat una mica just de quantitat), tot acompanyat d’un
sensacional allioli recent fet i presentat en el mateix morter.
De postres se’ns ofereix: Mató, Macedònia, Flam, Sorbet de llimona i triem un Pudding de pera (molt bo, amb grans trossos de pera) i una Crema catalana, perfecta amb la dolçor justa, cremada superficialment i amb branques de canyella.
El
cafè és de la marca Callís, servit en una tassa massa gran pel nostre gust.
El
preu final ha estat de 50 € per a dues persones, sense ticket doncs encara
no tenen els serveis informàtics oportuns i el temps ha estat 1h45. Una
bona experiència.
Restaurant
el claustre de Palera
Sant
Sepulcre de Palera, Beuda
872000100
– 645718067
Horari:
9h30 – 18h
Dimarts:
tancat
Tot
el conjunt és gestionat per la Fundació privada del Sant Sepulcre de Palera,
els patrons de la qual són el Bisbat, la Diputació, l’Ajuntament i La Caixa,
que es reuneixen quatre cops a l’any en una sala del primer pis amb unes vistes
panoràmiques magnífiques.
En
aquest indret, es troben cinc esglésies, totes elles dignes de ser visitades.
No obstant, si teniu poc temps, no deixeu de visitar la que es troba molt
propera a peu, Santa Maria de Palera. I si, a més, teniu la sort de trobar a en
Jordi pel voltants (ocupant de la masia a la que es troba adossada) i us la vol
ensenyar, haureu fet el ple.
Us
deixo aquests escrits amb diversos comentaris sobre el conjunt que podreu
visitar i fotos de la nostra visita.
Preciosa església romànica del s.XI, rodejada de boscos i situada en un bell indret natural. La façana és austera amb un campanar d’espadanya. Des de darrera l’església es poden observar perfectament els tres absis. Va formar part d’un monestir benedictí. Va ser un lloc de culte molt freqüentat ja que una visita a aquesta església et concedia els mateixos privilegis que visitar el Sant Sepulcre de Jerusalem. A l’interior podem observar la figura de guix del Crist.
TVGIRONA
Les obres de
rehabilitació de l'antic monestir de Sant Sepulcre de Palera situat a Beuda
(Garrotxa), s'han inaugurat aquest dissabte, després de 9 anys de treballs, i
han comptat amb un pressupost de més d'un milió d'euros. Les obres de
restauració han permès recuperar elements arquitectònics i artístics originals
de l'edifici, consolidar obertures i habilitar un habitatge per als guardes,
una cuina industrial i espais per a usos culturals. Principalment s'ha actuat
en els edificis que es troben al costat del claustre del monestir que ja havien
funcionat com a hostal fins ben entrats els anys 80. Una part de la rehabilitació
s'emmarca en el Programa Romànic Obert que s'ha centrat en el cos del monestir
romànic.
El president de la
Diputació de Girona en funcions, Miquel Noguer, el bisbe de Girona, Francesc
Pardo, el delegat dels serveis territorials a Girona del Departament de
Cultura, Antoni Baulida, representants de 'La Caixa' i de l'Ordre de Cavalleria
del Sant Sepulcre de Jerusalem i l'alcalde de Beula, Josep Serra, han inaugurat
aquest dissabte al matí els treballs de restauració de l'antic monestir del
Sant Sepulcre de Palera.
Les obres han
consistit en consolidar les restes existents i adequar el conjunt per a la seva
utilització com a hostatgeria. Bàsicament, s'ha actuat en els edificis que es
troben al costat del claustre del monestir que ja havien funcionat com a hostal
ara fa anys. No obstant això, també s'han efectuat diversos treballs
d'enderrocament, consolidació de paraments i obertures, tancaments, cobertes i
la construcció d'una habitatge per als guardes, una cuina industrial per al
restaurant, espais per a menjadors i sales per a usos culturals. El pressupost
del projecte ha superat el milió d'euros, dels quals la Diputació de Girona
n'ha aportat la meitat.
La intervenció va
començar l'any 2003. Aquell any es van fer petites inversions que van permetre
consolidar el conjunt, evitar la seva ruïna i endegar una petita campanya
arqueològica. Aquest projecte va ser redactat pel Servei de Monuments de la
Diputació de Girona. L'església del Sant Sepulcre de Palera, ubicada al
municipi garrotxí de Beuda, va ser construïda el segle XI. En aquells temps era
un centre de peregrinació i, per això, es va construir una hostatgeria per als
peregrins.
Del claustre romànic
i del monestir original se'n conserva una part. Durant els segles XIV i XV es
va construir una torre gòtica de planta baixa i dos pisos superiors tot i que
un segle després els edificis van caure en decadència. El Bisbat de Girona va
comprar la finca l'any 1956 i l'església del conjunt va ser declarada bé
d'interès nacional el 1964
S’ha constituït la
“Fundació Sant Sepulcre de Palera”. [13-04-2011]
Ahir a la seu de la
Cúria diocesana va tenir lloc la signatura dels nous Estatuts i Acta
fundacional, després d'un llarg procés que ha fet possible adaptar-los a la
legislació vigent. El Bisbat de Girona, la Parròquia de Lligordà, l'Ajuntament
de Beuda i l'Orde de Cavallers del Sant Sepulcre de Jerusalem han creat aquesta
Fundació amb la finalitat de recuperar l'ús i l'habitabilitat de l'antic
monestir, conservar i restaurar l'església, i promocionar-hi activitats
culturals i formatives.
Paral·lelament, el 24
de novembre de 2010 es van iniciar les obres de rehabilitació de les
dependències de l'antic monestir, per destinar-lo a hostatgeria i centre
cultural, gràcies a la implicació i col·laboració de la Generalitat de
Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Beuda. Aquestes
administracions financen el projecte de restauració, amb un pressupost total de
més d'un milió d'euros.
Un cop finalitzades
les obres, la Fundació s'encarregarà de dinamitzar la vida pastoral i cultural
d'aquest antic centre de pelegrinatge, i també de restaurar l'església.
Rehabilitació de
l’antic Monestir del Sant Sepulcre de Palera [15-12-2012]
El president de la
Fundació Sant Sepulcre de Palera i bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo;
l'alcalde de Beuda, Josep Serra; el President en funcions de la Diputació de
Girona, Miquel Noguer; el director dels Serveis Territorials a Girona del
departament de Cultura de la Generalitat, Antoni Baulida; i el director de
"la Caixa" de l'oficina de Besalú, Miquel Canal, han inaugurat les
obres de rehabilitació de l'antic monestir del Sant Sepulcre de Palera en un
acte celebrat el dissabte 15 de desembre al matí.
L'acte s'ha iniciat
amb la celebració de l'Eucaristia a l'església del Sant Sepulcre presidida per
Mons. Pardo acompanyat del rector, Mn. Martirià Pla, de Mn. Joan Naspleda,
Delegat Episcopal del Patrimoni Cultural, del P. Enric, O. Carm., de Mn. Eudald
Vilà i del diaca Mn. Joan Robé amb la col·laboració de la Coral de Besalú que ha
ofert a tots els assistents un petit concert finalitzada l'Eucaristia.
Al començament de
l'homilia el Bisbe ha recordat que la recuperada església del Sant Sepulcre de
Palera ha estat un lloc on durant segles s'ha proclamat la Paraula de Déu, i
que els pelegrins i visitants rebien els mateixos beneficis com si visitessin
el Sant Sepulcre de Jerusalem, al temps que agraïa l'esforç realitzat per totes
aquelles institucions i persones que han fet possible la seva rehabilitació.
Acabada la missa el
bisbe Francesc ha presentat els membres del Patronat de la Fundació i ha donat
pas a la Sra. Assumpta Fort, presidenta de l'Associació Amics de Palera, que ha
mostrat la seva satisfacció per l'obra realitzada.
Les autoritats i els
assistents convidats a l'acte s'han dirigit a una de les sales recuperades,
convertida en àmbit cultural, on han tingut lloc els diferents parlaments —Sr.
Josep Serra, Alcalde de Beuda, Sr. Antoni Baulida, director dels Serveis
Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, Sr. Miquel
Noguer, President en funcions de la Diputació de Girona i Bisbe de Girona i
President del Patronat de la Fundació, Mons. Francesc Pardo. Tots ells han
coincidit desitjant que el Sant Sepulcre sigui un lloc de pregària, de pau, que
possibiliti gaudir de la natura i un lloc de promoció cultural —a la sala
d'exposicions es pot contemplar aquests dies una primera exposició de pintures
de l'artista Jordi Marturano. El grup de música barroca Ei Dorme ha interpretat
una sèrie de peces del seu repertori.
Tots els assistents
han pogut gaudir d'una mostra gastronòmica oferta pels responsables de servei
de bar i restauració de l'antic monestir.
Actuació
Amb les obres s'han
recuperat els elements artístics i arquitectònics originals de l'edifici, i el
nou conjunt integra espais per a actes culturals i trobades d'estudi i treball,
a més de serveis de bar i restauració.
La inversió en
aquesta actuació ha estat de més d'un milió d'euros que han aportat la
Diputació de Girona (503.000 euros), l'entitat financera (150.000 euros), la
Generalitat mitjançant l'Incasol i el Departament de Cultura (267.880) i
l'Ajuntament de Beuda (153.000). Aquestes aportacions han permès actuar en la
totalitat de l'edifici de l'antic monestir, que té restes del romànic i del
gòtic. S'han dut a terme obres d'enderroc, consolidació de paraments i
obertures, tancaments, cobertes, etc., habilitant-hi un habitatge per als
guardes, una cuina industrial per al restaurant, espais per a menjadors i sales
per a usos culturals.
El Bisbat de Girona,
la Parròquia de Lligordà, l'Ajuntament de Beuda i l'Orde de Cavallers dels Sant
Sepulcre de Jerusalem van crear recentment la Fundació del Sant Sepulcre de
Palera, per tal d'impulsar la recuperació d'aquest important conjunt monumental.
Conjuntament amb la Diputació de Girona, van promoure la restauració de l'antic
monestir amb la finalitat d'habilitar els seus espais per ús civil com a sales
per activitats culturals, sala d'exposicions i restauració.
Una part de la
rehabilitació s'emmarca en el Programa Romànic Obert impulsat conjuntament per
l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura, una línia
d'actuació iniciada per ambdues entitats per a la conservació del patrimoni
arquitectònic català. La intervenció inclosa dins del Programa Romànic Obert se
centra en el cos de migdia del monestir romànic. S'han realitzat obres
d'enderroc, consolidació de paraments i de tancament de les cobertes i consta
d'una aportació de 150.000 euros.
L'actuació duta a
terme dins el conveni entre la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Beuda i el
Departament de Cultura (1% cultural), han permès consolidar la resta del
monestir i restaurar la torre gòtica, cosa que permet el seu ús per a
activitats culturals i lúdic com a hostatgeria. Aquestes obres han tingut un
cost de 924.000 euros.
Història
L'església del Sant
Sepulcre de Palera, ubicada al municipi de Beuda (Garrotxa), fou construïda al
segle XI. Era un centre de peregrinació, per la qual cosa a més de l'església i
del seu monestir es va construir per als peregrins una hostatgeria. Del
claustre romànic se'n conserva una part, així com del monestir. Als segles
XIV-XV es va construir una torre gòtica de planta baixa semi soterrada i dos
pisos superiors.
A partir del segle
XVI el monestir va entrar en decadència fins la seva desaparició definitiva
l'any 1835 amb la llei de desamortització. Les edificacions de l'antic monestir
van patir moltes modificacions. Varen ser recuperades per part del Bisbat de
Girona l'any 1956, amb la compra de la finca, i des d'aleshores s'hi ha
treballat per mantenir-les i recuperar-ne l'ús. L'església basilical del Sant
Sepulcre va ser declarada bé d'Interès Nacional el 1964. Actualment pertany a
la demarcació de la parròquia de Lligordà.
El dissabte 14 de desembre varem anar a dinar El Claustre de Palera. Ens va agradar molt el menjar (ens varen portar gat un peix realment bo ) i el tracte tan del personal de sala com de la mestressa molt correcte.
ResponEliminaUn lloc molt tranquil i per anar-hi sense pressa.
Repetirem.
Thank you for this review. We found beautiful surroundings, good food and charming staff. Please recommend more like this. Ruth (Maureillas, Cat. S)
EliminaMolt interessant!
ResponEliminaEl Lloc precios! El servei lent, i el mejar ... Els cargols aigualits o l'arroç amb gust a cremat del sofregit! Una pena
ResponElimina