divendres, 31 de maig del 2013

Bacallaneria Germans Cumbriu. Figueres

Maig 2013

“L’Art del Bacallà” amb un producte “natural” sense conservants que es pot trobar a botiga Germans Cumbriu, La Casa del Bacallà, de Figueres, també en elaboracions derivades.

Si passeu pel carrer Verge de Lourdes nº 15 de Figueres, un carrer poc comercial amb accés des de la plaça de Catalunya, veureu una botiga de bacallà i altres productes relacionats, que roman oberta des de 1986, regentada pels germans Xavier i Teresa Cumbriu, encara que els seus avis van obrir una primera botiga el 1920 al carrer Nou a part de la parada al mercat setmanal de Figueres. La història del negoci, així com d’altres temes relacionats amb la botiga i els serveis que ofereixen els podreu trobar a la seva web www.cumbriu.com molt ben explicats.


Vam entrar a la botiga i ens va atendre la Rosa, que ja porta uns quants anys a peu de taulell. La vam trobar “treballant” el bacallà (fent esqueixada d’una peça més gran) a una petita taula darrera del taulell, on també fa composicions escultòriques (atenció, no comestibles) amb restes seques de bacallà, quan el temps, les restes i la inspiració li ho permeten.
 


L’empresa la conformen entre 15 i 20 persones, que poden ser més en època estival. La majoria treballen en una nau de Cabanes, elaborant els diversos productes que ofereixen, normalment amb ingredients ecològics.


La Rosa ens instrueix en el bacallà que ofereixen, tant el remullat, llom, ració i filets, com el sec, lloms i filets de diversos gruixos, peces senceres de diverses grandàries, cues amb espina, ventresca, ganya (ventresca amb os), tacs, esqueixat, etc. amb preus entre 8 i 23 €/K aprox. Nosaltres hem triat per comprar bacallà esqueixat, però remullat per a prendre al dia següent. Ens diu que una manera de millorar l’esqueixada és deixar-la macerar tota la nit a la nevera amb oli d’oliva amb un all. Ho fem i el resultat d’un bon bacallà i una bona maceració, és espectacular.

També elaboren productes precuinats com ara brandada, brunyols i sobretot croquetes. Les fan de bacallà, ceps, formatge, rostit, escamarlans i espinacs, en dues mides, fresques i congelades. Hem provat les croquetes, tal com ens recomanava una gormand (gràcies Dolors) i realment són molt bones. També hem pogut comprovar que mentre estàvem a la botiga la gent s’emportava la brandada tant en terrines com en cassoleta (per posar directament al forn).


Altres productes seus que ofereixen son els salaons en forma de moixama (llom de tonyina, assecat i salat), huevas de maruca, arengades, etc.

 

I finalment son distribuïdors de productes relacionats, fumats de la casa Benfumat, anxoves de Solés de l’Escala, seitons de la casa Nassari, conserves d’Agromar, olives de Jupema, llegums Penelas, etc. que juntament i principalment amb els productes derivats del bacallà, fan que la botiga sigui un lloc de referència per a nosaltres (inclús per alguns restauradors).


Germans Cumbriu, la casa del bacallà

Verge de Lourdes 15. Figueres
Tel: 972 51 14 04

Horari: dilluns a divendres: 9h - 13h i 16h - 19h

           dissabte: 9h - 13h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...