dijous, 5 de setembre del 2013

Café Bistrot "el lloc". Figueres



Agost 2013

Cuina de mercat, amb productes de proximitat, elaborats amb saviesa i sensibilitat per Fabien i servits amb professionalitat i amabilitat per Magali, una jove parella francesa integrada a Catalunya, que recomanem molt entusiàsticament.


Aquest mes d’agost hem anat a visitar un nou establiment (juliol 2013) de Figueres, “el lloc”,  un cafè-bistrot que ens ha sorprès molt gratament. I no només hem anat un dia, sinó que hem repetit esmorzars (4 dies) i dinars (6 dies quasi seguits). La fórmula que empren pels dinars és oferir un menú basat en únic primer plat, segon plat i postres, en funció del que troben al mercat (tot és fresc i preparat al moment). I si t’agrada menjar i ets obert als productes, cada dia és una sorpresa i una emoció. Nosaltres ja ni miràvem la pissarra exterior on s’exposava el menú, entràvem i el demanàvem (en altres taules veiem que si a algú no li venia de gust algun plat li oferien una alternativa). El lloc, és el lloc on hem menjat més bé darrerament, sens dubte, amb una molt bona relació qualitat-preu (preu de 8, 10 o 12 € en funció de si tries 1, 2 o 3 plats, inclòs pa i vi).


Està situat al carrer Pi i Margall nº 11 al mateix local que ocupava l’antic El Gat Negre, a tocar del Mercat Municipal i a prop de la plaça de la Palmera, però personalitzat per la parella Fabien i Magali, amb pissarres, rètols, murals de paper de diari, etc. El local amb forma de “L” per al públic (aproximadament 14 taules de 2 persones) i una petita barra amb 4 tamborets, és càlid amb paviment de gres, parets de pedra amorterada i petits panys arrebossats, pintats de blanc i amb petits murals fets amb fulls de diari i sostre amb voltes a la catalana amb rajola ceràmica i en alguns casos amb biguetes metàl·liques.

Les taules amb sobres de fusta envernissada sobre peus d’acer i cadires de fusta contribueixen a la calidesa del local, juntament amb el revestiment vertical del taulell fet amb tapes de caixes de vi, donant un toc de Bistrot francès. Les estovalles (sintètiques) són individuals (una mica incòmodes a l’estiu) i els tovallons de paper.


La formació d’en Fabien comença al Lycée Hotelier de Tain l’Hermitage una escola d’hostaleria a prop de Valence, treballa a diversos restaurants d’Anglaterra i França (en el prestigiós Alain Ducasse), continua per Espanya a diversos hotels de 5 estrelles, Hesperia i Carlton a Canàries i Arts (3 anys) a Barcelona i finalitza a l’Hostal Empúries, entre d’altres, fins arribar a Figueres, per sort nostra. A França també va estudiar 2 anys de pastisser i això es nota (i molt!!) tant en la cocció del pa com en els diferents postres que s’ofereixen.

I comencem amb un dels 6 dinars que vam fer aquest mes d’agost. El menú del dia estava compost per “verdures cuites i fresques, formatge i mostassa”, “arròs negre de calamars petits” i de postres “tiramisú”. No vam tenir cap dubte, creiem en Fabien i el seguim amb el que prepari. 



La Magali ens va demanar la beguda. Vam triar un aigua sense gas (Les Creus, bona elecció de la casa) i vi negre (vi a granel de Capmany). El pa el compren a Bellsolà i l’acaben coent al mateix restaurant. Mentre esperem el primer plat ens presenten un petit aperitiu a base de “cap de llom amb una picada de pinyons). Altres cops han estat unes olives arbequines amb oli, etc.

 

Arriba el primer plat, exquisidament ben presentat, amb talls d’albergínia, làmines de tomàquet pelat i sense llavors, pebrot vermell i verd, carbassó, tot escalivat, amb unes fulles de rúcula, làmines de parmesà i una salsa de mostassa (separada). Una delícia de frescor, textura i sabors.

De segon plat, com és dijous toca arròs (sempre tenen un arròs diferent). En aquest cas un arròs negre de calamars petits. Porta tallets minúsculs de pebrot vermell, ceba i una picada d’all i julivert. Fet al moment, en el seu punt exacte de cocció, no tenim paraules. Heu de tastar-lo, aquest o el que sigui.


De postres hem demanat el tiramisú, en un got amb les diferents capes, sensacional. I com que érem tres persones hem volgut tastar una tartà d’albercocs feta amb una massa de sable bretón, una capa d’ametlles i una capa d’albercocs, també deliciosa. Aquí es nota, i molt, la capacitat pastissera d’en Fabien.



El cafè el compren a la botiga Café-Café del carrer Girona nº 4 de Figueres on han demanat una barreja especial (torrefacció artesanal), molt equilibrada i de gust ampli. No està gens malament.





El dinar complert costa 12 € i el cafè 1 €. Per un total de 13 € es dina amb molta qualitat, tot fresc i fet al moment, en un marc agradable i a prop del centre de Figueres. Immillorable. Llàstima que el menú només s’ofereix de dilluns a divendres.
 

Altres dies hem menjat: amanida de formatge d’ovella, papillota de lluç amb patata al forn i llimona gelada (sempre en tenen), pasta gratinada al mascarpone (meravella), vedella a la planxa amb patates fregides (les millors patates que hem menjat amb permís del Diego quan estava a la TavernaTeca) i fruita fresca amb merengue (sensacional), amanida de mongetes i ibèric, tronc de bonítol i torradetes de brioix, quiche de verdures i peix (boníssima), porc en dues parts amb pebrot i puré de patates i préssec al vi, una croque monsieur (molt complerta), salmó al punt amb una juliana de verdures i .....molts d’aquests plats els podreu veure al seu facebook: https://www.facebook.com/cafebistrotellloc 
 

Mentre estem escrivint encara ho estem disfrutant doncs queda gravat a la memòria.

També fan tapes i 2 taules, una d’embotits i l’altra de formatges, tot anunciat en pissarres que ofereixen qualsevol dia en el seu horari d’obertura entre les 8h i les 20h. Nosaltres hem provat la truita de miñoca, en honor a un hotel de Canàries que és on la van descobrir. Consisteix en dues truites primes de patates i un farcit intermedi. En el nostre cas era de palets de mar, però també la fan de tonyina, pernil dolç, etc. Espectacular. Aquest dissabte provarem el menú de tapes i us ho explicarem.


Capítol a part es mereixen les seves ofertes d’esmorzar. Ofereixen 5 tipus d’esmorzars (els hem provat tots). Cada cop que hi hem anat, quan ja els havíem provat teníem dubtes sobre quin triar. Del cafè ja n’hem parlat més amunt. El suc de taronja és natural i fet al moment (en cap lloc de Figueres, que coneguem, l’ofereixen en les ofertes). Les torrades es poden triar entre pa de motllo o de pagès. La mantega i la melmelada, molt bé. I l’esmorzà de pagès a base d’una torrada amb botifarra catalana gratinada, perfecta. Només cal triar.





Amb el poc temps que porten oberts (principis de juliol 2013) i ja han creat addicció entre els clients que gosen entrar. Animeu-vos, val la pena. Si no afluixen seran una referència a Figueres.

Café Bistrot el lloc
Carrer Pi i Margall 11, Figueres
872212042
Horari: dilluns a dissabte: 8h a 20h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...