divendres, 14 de novembre del 2014

Dalirium gastronomic a Figueres 2014

13 de novembre de 2014

Del 13 al 22 de novembre, Figueres ha convocat el Dalirium, un esdeveniment amb 40 activitats efímeres per festejar el 40 aniversari de la posta en funcionament del Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Una de les activitats és el Dalirium Gastronòmic, on 17 restaurants i altres establiments de Figueres ofereixen un menú on la temàtica serà la relació entre Dalí i la gastronomia, a un preu de 20 € persona, excepte el Motel que l'ofereix per 40 € persona.

A mida que provem algun menú us l'anirem explicant i si algú s'anima a fer unes fotos i comentaris dels llocs que proveu i ens ho envieu per mail, els publicaríem en aquesta entrada del blog.

A continuació enllacem les pàgines dels establiments que han posat el seu menú a la seva pàgina de internet, per ordre alfabètic:

Duran
Motel
Pirineos El Pelegrí
Trànsit

Després d'analitzar el fulletó dels restaurants (17) en quant al menú ofert, preu, caràcter dels seus responsables i visites anteriors, juntament a la nostra disponibilitat (només podem anar els caps de setmana i tant sols n'hi ha dos i no complerts) hem descartat 11 dels restaurants, quedant-nos 6 per a 4 o 5 visites que anirem relatant a mida que les anem fent.

D'aquí la nostra crida per a que altres gormands ens facin arribar les seves impressions i fotografies per a poder-les publicar.


Els que hem visitat són:

DURAN - 14 de novembre de 2014 

Hem visitat el Duran per sopar.
Atenció esplèndida, amb servei esmerat i atent.
Diverses taules feien el menú Dalirium.
Menú fix. No entren les begudes. Hem demanat aigua (50 cl) Les Creus i una cervesa Wall Damm.

Ens ofereixen dos panets de tres crostons fets a la casa i els entreteniments del xef (varien dia a dia) que avui eren una crema tèbia de pèsols (sensacional) i una croqueta de llebre (esfèrica i cruixent)


De principals, en primer lloc ens han presentat un carpaccio tebi de ceps i gambes (intens de sabors), mesclum (molt ben presentat envoltat d'una llesqueta de pa torrat i cruixent) i oli de tòfona. I en segon lloc un magret d'ànec (l'hem demanat poc fet i estava deliciós) amb chutney de codony (que contrastava molt bé amb el magret), que també incloïa un niu de pasta kataifi (una mena de pasta philo però tipus cabell d'àngel, d'origen grec) on hi havia uns daus de codonyat per fer més contrastant el plat.


Per a finalitzar, han preparat un crustillant amb escumes de marc de cava i vainilla, caqui i xocolata que han fet gaudir d'un final dolç i rodó acompanyat d'un porronet de garnatxa.


El preu final amb begudes incloses ha estat de 46,45 €.

Per a repetir si no fos que volem provar més propostes.




TRÀNSIT 15 de novembre de 2014

Hem visitat el Trànsit per dinar.
Molt bona atenció en l'arribada i en el suggeriment del menú Dalirium, amb un servei complidor com sempre..
Diverses taules feien el menú Dalirium. Els comensals dels voltants de la nostra taula no tenien ni idea de què anava. O falta informació dels responsables de comunicació o falta interès per part de la ciutadania,
Menú fix. Begudes incloses a base d'aigua Fontvella i una ampolla de cava rosat Torre Galatea (el cava que oferia en Dalí als seus convidats a la casa de Port Lligat) o una ampolla de vi negre Torre Galatea Reserva 2010, ambdós de Castell de Peralada. Ens hem decantat pel cava que ens han servit en una glaçonera, a la temperatura adequada. També ens porten panets de tres crostons elaborats per la fleca napolitana de Figueres i acabats de fornejar al propi restaurant.


I ha arribat la primera elaboració del menú, un parmentier de ceps amb ou poché ecològic (trufat), un plat antològic de primerísima categoria que per si sol ja paga la pena anar a tastar el menú Dalirium del Trànsit.


La segona elaboració ha estat un escamarlà gratinat amb allioli de poma amb un mesclum on també hi havia una juliana de pomes que també ha estat correcte, però clar veníem d'un plat antològic......


I hem finalitzat els plats salats amb una cuixa d'ànec (amb la pell cruixent i una carn supermelosa que es desfeia només amb la forquilla) confitat amb raïms en garnatxa acompanyats amb una porció de moniato formant un conjunt molt estètic que la fotografia no capta en la seva totalitat.


Per acabar dolçament, han preparat un pa (en forma de biscotte i formant un cilindre torrat) amb oli, sal i xocolata (en tres formats com a mousse o crema, escuma i gelat) en una elaboració perfecta estètica i gustativament.


Hem acabat amb un café i el compte final ha estat de 41,20 euros.

Si trobem algun despistat (amic) que no s'hagi assabentat de l'esdeveniment culinari d'aquest dies a Figueres, el portarem i repetirem.



MESON ASADOR CASTELL 4- 14 de novembre de 2014 

Hem visitat el Meson per sopar (mala tria, per la digestió)
Atenció normal, amb servei molt atent.
Només vam observar una taula que feia el menú Dalirium.
Menú fix. No entren les begudes. Hem demanat una ampolla de vi negre Martí Fabra Vinyes Velles 2011 (dels mes econòmics de la carta de vins).
No disposen del menú escrit, fan servir el fulletó.

Ens ofereixen una panera de pa, bo i l'aperitiu de la casa (varien dia a dia) que avui eren una rodanxa de botifarró negre amb arròs passat per la paella amb ceba caramel·litzada acompanyat de tres pebrots verds, bé.


De primer proposen gambes (no gambes, sinó gambetes i poques) i bolets (majoria de girgoles) saltats a la crema de ceps, normal.


De segon la proposta és cua de bou estofat al vi negre de Peralada, dos bons trossos amb un puré de patata moldejat en forma de patata i cruixent de ceba, que estava molt tendre i gustós.


I finalment hem acabat amb unes profiteroles farcides amb nata i xocolata calenta, molt bé encara que excessiu per a la nostra digestió nocturna.


El preu ha estat de 60,28 euros ja que al preu del vi afegeixen el 10% de l'IVA al preu del menú. O sigui no són 20 euros per persona com diu el fulletó i com ens han cobrat als altres dos establiments que hem visitat, sinó 22 euros per persona.

No és per repetir.



CAN COSTA - 22 de novembre de 2014 

Hem visitat el Can Costa per dinar.
Atenció esplèndida dels responsables (amb moltes ganes), amb servei atent i un estudiant de l'escola d'hostaleria en pràctiques (d'agrair).
No vàrem veure cap taula amb el menú Dalirium.
Menú amb dues opcions per triar. Entren les begudes, vi blanc de blancs o 3 finques, ambdós de Peralada o cervesa Inèdit i una copa de cava Torre Galatea (ara que caic, ens vàrenm oblidar de servir-la i nosaltres de demanar-la). Hem demanat una Inèdit i una aigua. També ens obsequien amb un aperitiu a base de fuet i unes olives (la fotografia no li fa justícia, perquè quan ens hem adonat que havíem de fer la fotografia, ja ens havíem menjat bona part).

 

Ho hem demanat tot. De primer l'amanida 40 aniversari, molt plàstica (estètica) amb una base de verds on els ingredients principals eren el foie i el salmó encara que també incorporava en menor mida, pernil d'ànec, tomàquets cherry, magrana, nous, blat de moro i unes traces de vinagre de módena, perfecte. I també hem tastat els ous estrellats amb pernil a l'estil del geni, amb una base de patates fregides (gens olioses) on se li afegien tiretes de pernil saltejat tallat a mode juliana i coronat per un ou ferrat que te l'havies d'estrellar tu mateix al teu gust, molt bé.


Hem seguit pels plats principals, una hamburguesa de bou amb fetge d'ànec i pa de tres crostons, molt ben presentat amb una bona hamburguesa (poc feta sense haver-ho preguntat, menys mal que ens agrada aquest punt de cocció) coronada per un bon tros de fetge d'ànec i acompanyats de bolets i una porció de blat de moro i el pa de tres crostons sucat amb tomàquet, molt correcte. I l'altre plat ha estat uns peus de porc amb cargols, clàssics però sensacionals. Fa temps que no gaudíem d'un plat tant contundent i deliciós al mateix temps, amb els cargols al punt i la carn del peus que només de mirar-la ja es desprenia de l'ós i de la salseta no em vam deixar ni una gota (alguna va caure a les estovalles de l'emoció al transportar-la a la boca).


I de postres també vàrem tastar les dues variants, el pastís tres xocolates, amb capes de diferents xocolates i el detall del bigoti del geni, elaborat per l'obrador d'en Quimo de Peralada, perfecte. Els altres postres ha estat un gelat de torró amb crema catalana, sensacional, per a repetir (amb això ja està dit tot).


Hem acabat amb un cafè i el preu final ha estat de 41,50 euros.

Hem de tornar i abans dels propers tastets surrealistes o dalirium 2015.


PIRINEOS EL PELEGRI - 23 de novembre de 2014 

Hem visitat el Pelegrí per dinar.
Atenció suficient amb explicacions dels plats, si ho demanes.
Només vam observar una altra taula que feia el menú Dalirium.
Menú fix en els entrants i postres, podent triar el plat principal. No entren les begudes. Hem demanat una cervesa Voll Damm i una aigua.
El menú és un full més de la carta, sense fulletó especial.

Ens ofereixen una panera amb tres tipus de pans, un dels quals el panet de tres crostons i un platet de xips de patates.





D'entrada provem un parfait de conill amb gelatina de garnatxa i praliné d'avellanes, que no deixa de ser un tipus de paté amb carn de conill triturada barrejada amb ratafia, moscatell i diverses espècies passat pel forn, amb unes gotes de parmentier d'avellanes i cebollí i acompanyades de torradetes dels diversos pans. Una bona entrada que no havíem provat.


El següent plat ha estat l'amanida tèbia d'ànec, amb tres variants, pedrers (cuinats al vapor i acabat al forn, sensacional), foie i pernil d'ànec, a la que li han afegit multitud d'ingredients: tomàquets cherry, picatostes, juliana de ceba i pastanaga, avellanes, pinyons, nous, avellanes, panses i i diversos verds amanit amb oli i vinagre de mòdena. Molt interessant, gustosa i refrescant.


De segon podíem triar entre carn i peix. Els hem triat els dos per poder tastar-los. El peix ha estat turbot rostit al forn amb salsa d'escamarlans i picada de farigola, amb dues peces de peix i sis escamarlans pelats i una salseta que estava per sucar-hi pa (que hem fet). La carn ha estat medallons cruixents de peus de porc amb ceps, amb dues peces ja treballades (personalment m'agrada més trobar els osos i repelar-los) i bolets, m'esperava més del plat.


I finalment les postres, amb un coulant de xocolata fet a casa amb gelat de vainilla, excel·lent tant de gust, sabor com d'estètica amb la "cullera" de xocolata i hem acabat amb uns petonets de xocolata blanca efervescents, estèticament impecables i un final feliç com a comiat del Pelegrí i d'aquests menus Dalirium.


El preu ha estat de 45,65 euros, amb cafè inclòs.

Experiència molt bona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...