dimarts, 6 de gener del 2015

Carnisseria Joan Vilà Plana. Figueres

La carnisseria (com diu el cartell de façana) de les bones coses

Desembre 2014 (darrers dies)

Fa temps que buscàvem una bona carnisseria a Figueres i parlant amb en Jaume i la Dolors, ens van recomanar la carnisseria Joan Vilà Plana del carrer Juli Garreta al barri de l’Eixample. La vam anar a provar diversos dies sense identificar-nos i ens va agradar molt, tant els productes (molta varietat en carn, embotit i menjars per emportar) com l’atenció, són molt amables, simpàtics i divertits.



La configuració de l’actual carnisseria és molt recent, del 2012, però hi ha una llarga història darrera. Joan Vilà ens explica que tot va començar amb una cosina, la Maria Rosa que regentava una botiga de queviures a la cantonada del carrer Juli Garreta amb Ramon Basil i que va convèncer els pares d’en Joan Vilà (amb 14 anys), en Joan i la Carme per a que posessin una carnisseria (Plana) a l’actual ubicació, malgrat que no tenien ni formació ni havien regentat mai un comerç (van iniciar-ho l’any 1971) ja que aquest barri començava a poblar-se. Van contractar un carnisser professional que portés la carnisseria i que els hi ensenyés l’ofici, amb la Carme de cara al públic.

Mentrestant en Joan Vilà dels 14 al 18 anys va aprenent l’ofici per diverses carnisseries i obradors fins que als 18 anys comença a ajudar a la carnisseria familiar que obren a l’Escala per aprofitar el públic estiuenc. Posteriorment, en Joan Vilà cap als anys 80 obre la seva pròpia carnisseria, especialitzada en carn de cavall al carrer Forn Baix, en un local de lloguer que canvia més tard per un altre local de lloguer al carrer Sant Pau. Cap als 90, els pares compren el local de Juli Garreta i li ofereixen portar la carnisseria familiar, la qual accepta fent certes obres que duraran fins el 2012, data de la darrera reforma.

Joan Vilà, inquiet com és (només cal parlar amb ell) sempre va més enllà de la selecció del producte, l’elaboració, l’estudi del client, per saber gustos, tendències i necessitats, i juntament amb el seu perfecte equip (l’Elvira, la seva dona a la comptabilitat, la Isabel a la cuina, i la Neus i la Vicky a la botiga), oferir-los en un ambient i clima molt agradable. Sempre acabes comprant alguna cosa que t’entra per la vista o per l’oïda i que no tenies pensat adquirir. A més, forma part del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines i disposa del carnet d’Artesà Alimentari i és Confrare del Gras i el Magre.

El local és molt agradable tant exteriorment, amb un aparador dels productes de cuina per emportar que a més permet veure tot l’interior, molt lluminós com interiorment amb una exposició i enllumenat del productes molt encertat, inclús disposa d’una petita taula per a l’entreteniment dels més petits i cadires per l’espera dels més grans. Encara que hi hagi gent es fa via en la dispensació del productes, mèrit de la Neus i la Vicky molt eficaces tant en la seva diligència com en les explicacions dels productes. La part posterior està ocupada per l’obrador dels productes elaborats i la cuina dels plats preparats.


En quant a la procedència dels productes, en Joan és molt primmirat i els selecciona en funció de la qualitat i la seva experiència. Així ens explica que els xais provenen d’un ramat de Viure, la vedella (sempre femella i amb un pes inferior a 200 kg) de ramats de Vilabertran o Masserac, el porc (també femella) subministrat per Cusins, el pollastre (criats amb cereals i amb un temps de vida superior als dos mesos) de la marca el Rey del galliner (pit sense os l’hem pagat a 9,9 €/Kg, tots els preus que indiquem han estat productes de la nostra compra en dies anteriors) i la resta d’aus de l’escorxador Afisa de Figueres. Disposen d’un Txuletó que porten del país basc de la marca Txogitxu del que parlen meravelles.





Amb aquests productes elabora fins a 15 tipus diferents de filet rus (hamburgueses) a 10,5 €/Kg a 12 €/Kg o 10 tipus de broquetes (segons temporada), exposats als taulells de la botiga d’una forma viva, vistosa, amb poca quantitat però gran varietat per a tots els gustos. També experimenta amb els llomillets de porc, oberts, farcits de formatge i espècies i embolcallats amb una fina capa de cansalada (jo els compro naturals però la propera vegada els provaré a la seva manera).

Respecte als embotits, la seva especialitat són els patés de campanya (tradicional, de bolets, pebre verd o nous) i els patés de pasta fina (cava, tomàquet, figues i pebre) encara que disposen d’uns 5 tipus més de patés que no elaboren a la carnisseria (és un goig veure’ls tots junts), a 20 €/Kg. També elaboren catalana, un pernil dolç amb cert regust fumat (16 €/Kg), botifarra negra, blanca, bicolor, de fetge (13 €/Kg), perol (13 €/Kg) i moltes altres.



De formatges disposen d’una selecció petita, tipus ovella, però afinats (aprés amb afinadors de França) dipositant-los en unes cambres durant períodes de 5 a 6 mesos fins aconseguir un curat i sabor més intensos (proveu la Flor de Esgueva).


Per a completar l’oferta de la carnisseria, en Joan va contractar una cuinera professional, la Isabel, que durant els matins elabora les seves propostes, tant valorades com l’escudella i carn d’olla del dimarts o l’arròs a la cassola dels dijous (no els hem tastat, encara), cremes (hem provat la de carbassa i realment està esplèndida), sopes, una truites de patates, de patates i ceba o de carbassó (que són una meravella) a 8,5 €/Kg, canelons, carxofes saltejades amb pernil (9,5 €/Kg), trinxat (8,5 €/Kg), bacallà a la musselina d’all (de les poques concessions al peix en una carnisseria) i tot tipus d’estofats amb tot tipus de carn com correspon a una carnisseria, amb diferents preus. El punt de cocció està perfecte, doncs utilitzen baixes temperatures amb llargs temps aconseguint que els ingredients quedin sencers i reconeixibles.
  


Amb tants productes i elaboracions per tastar (i van renovant contínuament) en contacte permanent amb els clients per tal de millorar-ne el resultat final, aconsegueixen que la clientela vagi augmentant. A més us recomanem que visiteu el seu facebook i podreu participar en nombrosos sorteigs al llarg de l’any.

Carnisseria Joan Vilà Plana
Carrer Juli Garreta 18, Figueres
972673959

https://www.facebook.com/carnisseria.joanvilaplana?fref=ts

Horari:

De dilluns a dissabte de 9h a 13h30 i de 15h a 20h30

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Esperem els vostres suggeriments ...